Monday, November 12, 2012

Boek Review: Strak Blauw - Renee van Marissing

Normally I write all my reviews in English, but because I will talk about a Dutch book today, I will write my review in Dutch. Sorry to all the non-Dutchies ;)

Titel: Strak Blauw
Auteur: Renee van Marissing
Genre: Moderne Fictie
Onderwerp: Depressie
Uitgeverij: Atlas-Contact
Verschijningsdatum: September 2012
Lengte: 192 pagina's
Ik kreeg dit boek: van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie


Samenvatting:
Van bol.com:
"Hoe houd je jezelf staande als het leven ongefilterd binnenkomt? Als alledaagse prikkels voelen als een bombardement? Waar kun je dan schuilen? Door het bouwen van maquettes probeert kunstenaar Laura grip te krijgen op de realiteit, en als de zorgzame An in haar leven komt lijkt alles op zijn plek te vallen. Maar liefde biedt niet altijd alleen een schuilplaats, het kan ook een wankel evenwicht verstoren. Langzaam maar zeker glijdt Laura af, totdat alles in een hallucinerende, nachtelijke trip volledig escaleert. 'Strak blauw' is een literaire tour de force die vanaf de eerste bladzijde onder je huid kruipt en je niet meer loslaat tot aan de ijzingwekkende apotheose."

Persoonlijke mening:
Toen ik dit boek uit had, liet het me verward achter. Klopte het echt wat ik zojuist gelezen had?
In het begin van het verhaal is Laura goed te volgen en ik herkende mezelf zelfs een beetje in haar. Laura is niet erg sociaal, is kunstenaar en doet dingen op haar eigen manier om te kunnen functioneren. Dit zijn allemaal eigenschappen die me aanspraken en waarin ik mezelf ook herkende. Me inleven in Laura was in de eerste helft dan ook niet moeilijk voor me. In de tweede helft werd het echter lastiger om haar gedachtegang te volgen. Het voelt steeds beklemder, als een stroomversnelling waar geen einde meer aan komt. Sommige stukken moest ik twee keer lezen voordat ik door had wat er precies speelde. Zelfs als Laura weer wat meer tot rust lijkt te komen, worden haar gedachten steeds onsamenhangender en dwangmatiger. Aan het einde bleef ik dus vol ongeloof achter. Had Laura echt niet door wat er zich zojuist heeft afgespeeld, of heb ik het gewoon verkeerd gelezen? Die twijfel blijft nog steeds hangen. Aanrader voor mensen die van psychologische boeken houden.


Aankoop links: Bol.com


2 comments:

 1. Tja, dat is wel vreemd maar ook intrigerend, dat je erover blijft nadenken en je afvraagt hoe het nu precies zit. Vier sterren is toch heel behoorlijk dus blijkbaar vond je het boek over het algemeen wel goed.

  Het klinkt een beetje stream of consciousness-achtig, het tweede deel, zoals je het beschrijft. Daar houd ik zelf nooit zo van. Verder lijkt het me wel een interessant boek.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het tweede deel is inderdaad lastig te volgen, want je zit letterlijk in Laura's hoofd en krijgt dus haar precieze gedachten stroom mee. In het eerste deel is dit natuurlijk ook zo, maar daar klopt het gewoon nog met hoe wij dingen zouden zien. Sommige zaken zijn wat apart, maar niet zo erg dat het niet begrijpelijk is.

   Delete